No, mikä se neulegraffiti on?

Oma näkemykseni, ei mikään virallinen: Neulegraffitiksi kutsutaan useimmiten julkiselle paikalle kiinnitettyä vapaamuotoista neulottua tai virkattua esinettä. Se saattaa olla kirjottu tai siinä voi olla kiinnitettynä esineitä kuten nappeja ja nauhoja. Tavanomaisia kiinnityspaikkkoja voivat olla esimerkiksi kaiteet, pylväät tai ovenkahvat. Osa neulegraffaajista toimii nimettömästi, osa merkitsee esimerkiksi nettisivunsa niminauhalla työnsä ja toivoo neulegraffitin bonganneilta kommentteja.

Neulegraffitin tarkoitus?

Mitään yleistä ja yhtäläistä tarkoitusta neulegraffiteilla ei liene olemassa. Niiden tarkoitus on ehkä hämmästyttää ja ilahduttaa ja auttaa katsomaan ympäristöä uusin silmin ja tarkemmin. Samalla voi raikastaa ehkä ankeatakin betoni- ja teräsympäristöä. (Tämänhän voi kokea pienenä kritiikkinä kaupunkikuvaa vastaan, mutta voi graffiti myös korostaa tyylikkään kohteen kauneutta.)

Onko se laitonta?

Tätähän on ainakin Sea selvitellyt, kun hänen graffiteistaan tehtiin lehtiin ja radioon juttuja. Poliisin kommentti toimittajalle (näinhän se meni?) oli, että neulegraffiteja ei voi pitää ilkivaltana kuten maalattuja graffiteja. Nehän voi helposti saksia irti. Korkeintaan jos kiinteistön omistaja hermostuu, voidaan neulegraffiti luokitella roskaamiseksi. Tästä syystä kiinnitettäessä on järkevää pitää valmiiksi saksia mukana, niin kiinnityslangat saa heti siististi poikki, jos jollakulla menee heti herne nenään.

Onko neulegraffiti pitkäikäinen?

Valitettavasti niitä tuhotaan usein. Ne vain häviävät. Lisäksi Suomen sää varmasti kauhduttaa ja vanuttaa niitä, mutta ei ole syytä miksi ei neulegfaffiti voisi olla paikallaan vuosiakin.

*****

Minulla on nimikointinauhaa vailla valmiina 7 työtä odottamassa. Tahdon nimetä työni blogin nimellä. Toivottavasti graffitejani bonganneet käyvät jättämässä kommentteja, niin tiedän töiden olevan yhä olemassa. Kunhan ne ensin on kiinnitetty. Jussiksi ei nyt ehdi, kun on nauhat vielä tehtaalla.

Vaan Sisukas Silmukka ehti jo! Lauantaina kerroin millainen on neulegraffiti, ja muutaman tunnin jälkeen pyöräilimme Muotialan koululle (ei Sisukkaan oma koulu) kiinnityspuuhiin. Siinä pihassa kukkineen juhannusruusun myötä kaikille ihanaista Juhannusta!

1245324382_img-d41d8cd98f00b204e9800998e